Elektriciteit

Elektriciteit

woensdag 16 november 2011

de techniekrubriek

De techniekrubriek
week 2

zoals we vorige week vermeld hebben gaan we het deze week hebben over domotica.
Domotica, wat is dat eigenlijk?
Om te beginnen zal ik eerst even uitleggen wat domotica eigenlijk is, want er wordt soms nogal omslachtig omgegaan met het woord domotica. Domotica is eigenlijk een elektriciteitsinstallatie in een huis, maar met 1 groot verschil tegenover een gewone elektriciteitsinstallatie, en dat is eigenlijk gewoon dat alle schakelaars eerst naar een centrale computer gaan, zodat deze computer alle toestellen kan gaan in- of uitschakelen.

Enkele begrippen.
Nu, om een beter te begrijpen wat een domoticainstallatie eigenlijk is ga ik eerst wat begrippen uitleggen.
Zo hebben we bijvoorbeeld de ingangen of sensoren. Dit zijn alle schakelaars, maar ook bijvoorbeeld detectoren, een touchscreen, om kort samen te vatten: toestellen die iets gaan opmerken, en dat tegen de centrale computer gaan zeggen.
Aan de andere zijde hebben we de uitgangen : hierbij worden alle geschakelde toestellen bedoeld, dit kan gaan van lampen of stopcontacten tot bijvoorbeeld de wasmachine of de TV.
Als de ingangen iets moeten melden aan de centrale computer dan moet dit gebeuren via een speciaal 'transportmiddel'. Dit transportmiddel gaan we het bussysteem noemen. Dit bussysteem zijn eigenlijk 2 draden waar we via elektronica een signaal op gaan sturen. Zowel de sensoren als de centrale computer kunnen dit signaal 'vertalen'.
 
Het werkingspricipe.
De werking van een domoticainstallatie is al bij al nog redelijk simpel.
Als iemand een sensor activeert, door bijvoorbeeld op een schakelaar te drukken, of voor een bewegingsmelder te lopen, gaat deze sensor een signaal sturen over het bussysteem naar de centrale computer. Deze centrale computer gaat dan volgens zijn programmatie een uitgang aan- of uitschakelen. Ik zal even enkele praktische voorbeelden geven: je drukt op een schakelaar, deze schakelaar stuurt een signaal naar de computer, deze computer schakelt een lamp aan, of de temperatuurssensor registreert dat het in de slaapkamer te koud is geworden, deze stuurt een signaal naar de computer, de computer schakelt een ventiel aan dat ervoor zorgt dat er warm water naar de radiator van de slaapkamer kan.


 
Wat zijn dan de mogelijke extra's?
Zoals we in bovenstaand voorbeeld, met de slaapkamer, gezien hebben gaan we veel meer kunnen doen dan enkel ons licht aan en uit doen. Dit is nog maar het begin. Met domotica kunnen we een zeer vergaande programmatie maken waardoor we bijvoorbeeld met 1 druk op de knop de rolluiken kunnen doen neergaan, en het licht aansteken. Maar we kunnen zelfs zover gaan dat we dit voledig automatisch laten gebeuren, als het bijvoorbeeld donker wordt. Maar we kunnen ook een ingebouwd radiosysteem gaan aansturen, de beelden van je videofoon op je TV laten verschijnen, je bad automatisch laten vollopen, deuren automatisch laten sluiten, met 1 druk op de knop alle toestellen uitschakelen, en dit alles kan zelfs van op afstand bediend worden met bijvoorbeeld een smartphone.


 
Verschillende systemen.
Als laatste wil ik het nog even hebben over de verschillende systemen, of nog liever de verschillende merken die domotica aanbieden. Er is de laatste tijd een wildgroei in domotica, de een al professioneler als de andere. Maar ik zou toch aanraden om een bekender merk te nemen zoals bijvoorbeeld: NIKO of Bticino, omdat je hierbij toch een betere garatie hebt dat deze merken blijven bestaan, want wat ga je doen als je een niet zo bekend, maar goedkoper merk neemt, dat binnen 5 jaar misschien failliet is. Stel je voor dat er iets stuk gaat in de installatie, dan heb je een zeer groot nadeel, want je vindt geen vervangstukken meer. Dit is dan ook een groot nadeel van domotica, als er een belangrijk onderdeel niet meer werkt, werkt er niets meer. Dit probleem is in een conventionele installatie zeer weinig het geval, omdat hier gewerkt wordt met verschillende kringen.

( bericht geschreven door Jeroen van 7I.E.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten