De techniekrubriek
deze week in de techniekrubriek: sensoren.
Allereerst wil ik mijn verontschuldigingen aanbieden vanwege de lange tijd dat er geen
techniekrubriek is geschreven.
Dit komt omdat ik het de laatste tijd zeer druk heb met mijn eindwerk (een automatisch palettenmagazijn) waar ook een aantal van deze sensoren in gebruikt worden.
De sensor.
nu ik toch de tijd gevonden heb om verder te werken aan de techniekrubriek zou ik het graag willen hebben over sensoren. Dit zijn namelijk de zintuigen van een elektrische of elektronische schakeling. Ze zijn noodzakelijk om processen automatisch te laten verlopen. Sensoren vinden we overal terug, dit kan gaan van de moeilijkste industriƫle automatische processen tot in een televisietoestel. ( sensor voor de afstandbediening).
Sensoren zijn dan ook in een breed gamma verkrijgbaar. Er zijn ook verschillende types, afhankelijk van wat we willen zien, voelen, ruiken, horen of proeven.
De verschillende types.
Er zijn onnoemelijk veel types van sensoren, ik zal het hebben over een aantal basistypes, dewelke we vaak gaan gebruiken in 'simpele' automatische processen of toestellen.
Elk van deze types heeft dan ook nog eens een groot aanbod van verschillende afmetingen.
De eindeloopcontacten.
Dit zijn niet echt sensoren maar hefbomen die een mechanische beweging omzetten naar een elektrisch signaal. Zij 'voelen' dus een beweging. Ze worden gebruikt op in bijvoorbeeld liften, transportbanden, bouwkranen en dergelijke.
eindeloopcontacten
De inductieve sensor.
Dit is een sensor die metalen voorwerpen detecteert, er hoeft geen aanraking te zijn, maar het voorwerp moet er wel zeer dicht bij zijn om detectie te hebben. Deze sensor wordt bijvoorbeeld gebruikt in sorteermachines, om metalen van andere materialen te scheiden.
inductieve sensor
De capacitieve sensor.
Deze sensor merkt zowat elk materiaal op dat er bestaat, zolang het maar een vast voorwerp is, of een vloeistof. Geen gassen. Ook bij deze sensor is er geen aanraking nodig, maar moet het voorwerp of de vloeistof wel zeer dichtbij de sensor zijn. Deze sensor wordt gebruikt om bijvoorbeeld plastic voorwerpen te detecteren, of voor een niveaumeting van vloeistoffen waarbij het niet noodzakelijk is om zeer nauwkeurig te meten.
capacitieve sensoren
Het Reed contact ( uitgesproken als riet)
dit is een speciaal contact dat enkel maar magneten detecteert, zowel permanente als elektromagneten. Dit is bijvoorbeeld handig als je iets wil detecteren in een metalen voorwerp.
Zo wordt de stand van een pneumatische cilinder bijvoorbeeld gecontroleerd.
In de stang binnen in de cilinder zit een magneet, het reedcontact zal een elektrisch signaal geven als deze stang voorbij komt.
De druksensor.
Dit is een sensor waarmee we een druk gaan meten, die we elektrisch kunnen uitlezen.
Dit kan bijvoorbeeld waterdruk zijn, maar ook gasdruk, luchtdruk en dergelijke.
Deze sensor vinden we bijvoorbeeld terug in condensatieketels, om de waterdruk te controleren, zowel sanitair water als centrale verwarming, maar ook op een compressor en bij de nieuwste wasmachines.
Het rekstrookje.
Dit is een speciaal strookje, waarmee we een elektrische uitlezing krijgen van gewicht. Dit werkt op het principe van de reking van een materiaal als er gewicht op komt te staan. Dit vinden we bijvoorbeeld terug op een digitale weegschaal, zoals veel mensen thuis gebruiken om hun te wegen.
Maar dit wordt ook gebruikt op de grote bascules om bijvoorbeeld vrachtwagens te wegen, natuurlijk in iets grotere maten dan.
De PTC en NTC weerstanden.
Dit zijn sensoren die een temperatuur kunnen meten. Ze bestaan uit een elektrische weerstand die gaat veranderen naarmate de temperatuur stijgt of daalt.
De weerstand van een PTC gaat stijgen naarmate de temperatuur stijgt, de weerstand van een NTC gaat dalen naarmate de temperatuur stijgt. Deze sensoren vinden we bijvoorbeeld terug in de buitenvoeler van de nieuwe centrale verwarmingen, en in digitale thermometers.
PTC weerstand
De optische sensor
de optische sensoren werken doormiddel van een lichtstraal, meestal infrarood licht.
In dit type onderscheiden we 2 groepen: de optische sensoren met gescheiden zender en ontvanger en de optische sensor met zender en ontvanger in 1 behuizing met reflector.
Het eerste type heeft het voordeel dat deze veel nauwkeuriger is, hierdoor kunnen we kleine voorwerpen gaan detecteren. Er wordt een lichtstraal van de zender naar de ontvanger gestuurd, als het voorwerp de lichtstraal blokkeert, dan krijgen we een signaal.
Bij het 2de type, met reflector, gaan we werken met grotere objecten, bijvoorbeeld grote dozen, of bijvoorbeeld mensen. Heel vaak werkt een deurbel van een winkel op deze manier. De sensor stuurt een signaal naar de reflector, die de lichtstraal terug stuurt naar de zender, waar dan ook een ontvanger in zit. Deze wordt dan juist voor of na de deur gezet. Als we door de lichtstraal lopen gaat de sensor een signaal geven zodat de bel gaat werken.
Om zeer kleine voorwerpen ( bijvoorbeeld met grote van 5 mm) gaan we moeten werken met optische kabels, of fiberglaskabels. Hiermee kunnen we zeer geconcentreerd een fijne lichtstraal sturen, die volledig onderbroken is bij deze kleine voorwerpen.
Het grote voordeel van de optische sensoren is dat ze een grote afstand kunnen overbruggen, soms zelfs enkele meters, hierdoor moet het voorwerp niet vlak bij de sensor voorbijgaan om een detectie te hebben.
optische sensor met zender en ontvanger in 1 behuizing
Volgende week zal ik het hebben over elektromotoren.
( bericht geschreven door Jeroen van 7I.E).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten